darmen

Op 6 maart 2017 geef ik een workshop bij Landstede in Raalte. De workshop duurt 3 uur en we gaan de ontspanningspunten op de voet behandelen. Na en tijdens de workshop zul je merken wat voetreflex met je doet. Daarna kun je het geleerde in praktijk brengen op bijvoorbeeld familie en vrienden.  Tijdens de workshop zul je merken hoe fijn het is om met voeten te mogen werken.  We zullen ook het darmgebied gaan behandelen bij deze eerste workshop. Dat is een hot item. Bedenk maar eens hoeveel boeken er de laatste tijd over geschreven zijn.

De functies van de dunne darm zijn: de voedselbrij voortbewegen naar de dikke darm, de zure voedselbrij uit de maag neutraliseren in samenwerking met de lever/galblaas en alvleesklier, darmsap afscheiden (dat is nodig voor de vertering), opnemen van verteerde stoffen uit de voeding en water, restproducten doorvoeren naar de dikke darm.  De symboliek van de darmen is ook interessant.  Het orgaan de dunne darm is verantwoordelijk voor het opnemen en verwerken van een groot deel van het voedsel. Op het geestelijke vlak zie je de overeenkomst met het opnemen en verwerken van de indrukken die je op doet. Je kan de dingen te kritisch bekijken en jezelf verliezen in details en dat kost zowel lichaam als geest veel energie. Het kan ook zijn dat je de opgenomen stof zowel geestelijk als lichamelijk niet kan omzetten in bruikbare stof.  Dit laatste uit zich vaak in diarreeachtige klachten. Lichamelijk is dit de confrontatie met de voedingsstoffen, die niet kunnen worden opgenomen en geestelijk is dit, de confrontatie met de indrukken die niet kunnen worden opgenomen.

De dikke darm zorgt voor het opnemen van water en andere belangrijke mineralen, bewegen van de ontlasting, tijdelijke opslag van de ontlasting, legen van de dikke darm.  De dikke darm is het laatste gedeelte in de verwerking  van indrukken en is gericht op het loslaten. Wat je niet meer nodig hebt laat je los. Alles stroomt door. Wil of kan je niet loslaten, dan raak je verstopt (obstipatie). Je raakt verstopt in het denken en blijft piekeren over bepaalde zaken, ook sta je niet open voor nieuwe indrukken. Door ook  ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen stimuleer je het contact met je buik en het eigen gevoel. Zelfbewustzijn speelt een belangrijke rol.

Er is zoveel te vertellen, ik hoop je te mogen begroeten op 6 maart 2017 in RaalteJ

Roos 11-02- 2017

Volgende blogje 17-02-2017